Provincie ondersteunt programma voor hulp aan jongeren in Midden-Drenthe
De provincie Drenthe heeft €312.000 subsidie toegekend vanuit de Sociale Agenda aan het programma Hulp op en om scholen. Dit initiatief van de gemeente Midden-Drenthe en het Dr. Nassau College richt zich op het verbeteren van de mentale gezondheid en sociale veiligheid van jongeren door onderwijs, zorg en het lokale netwerk beter met elkaar te verbinden. Het programma start op vo-school Volta in Beilen en loopt van 2024 tot en met 2027.
Met Hulp op en om scholen willen de initiatiefnemers een omgeving creëren waarin jongeren zich veilig en gesteund voelen en waarin jeugdhulp en preventie op maat worden georganiseerd. Het programma biedt een laagdrempelige inloopvoorziening op school, waar jongeren terechtkunnen voor advies, begeleiding en ondersteuning, ook zonder een directe hulpvraag. Zo wordt ingezet op preventie en vroegtijdige signalering. De jongeren worden actief betrokken bij de ontwikkeling van activiteiten zodat deze aansluiten op wat zij nodig hebben voor hun persoonlijke groei en veerkracht.
Gelijke kansen voor jongeren
Jongeren ervaren steeds vaker psychische druk, terwijl de middelen voor hulpverlening beperkt zijn. Ze krijgen vaker te maken met problemen zoals faalangst, pesten of stress. Tegelijkertijd is het lastig om snel hulp te krijgen door de lange wachtlijsten in de jeugdzorg. Dit programma wil dat veranderen door jongeren eerder en op een laagdrempelige manier hulp te bieden door bijvoorbeeld een inloopvoorziening waar jongeren altijd terecht kunnen.
De provincie Drenthe ondersteunt dit programma omdat het aansluit bij de doelstellingen van de Sociale Agenda 2024-2029, die zich onder andere inzet voor gelijke kansen voor alle kinderen in Drenthe. Gedeputeerde Yvonne Turenhout: "Met dit programma zorgen we ervoor dat jongeren zich veilig voelen en de hulp krijgen die ze nodig hebben. Zo bouwen we samen aan een betere toekomst."
Samen investeren in de toekomst
De gemeente Midden-Drenthe en school Volta dragen gezamenlijk €300.000 bij aan het programma. Na afloop in 2027 wordt het programma opgenomen in de plannen van de gemeente, zodat het een structureel vervolg krijgt.