Handreiking 'Succesvol samen zonnedaken exploiteren', voor energiecoöperaties om te komen tot een eigen zonnedak


Voor veel lokale initiatieven is het oprichten van een opwekcoöperatie en het opzetten van een collectief zonnestroomproject een flinke stap. Het gaat in de meeste gevallen om aanzienlijke bedragen die je niet elke dag uitgeeft met veel juridische en technische zaken die je moet uitzoeken en regelen. Daarnaast is sinds 2021 is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) als opvolger van de postcoderoosregeling geopend. Deze nieuwe invulling maakt het gemakkelijker voor coöperaties om energieprojecten op te zetten. Maar hoe werkt dat dan? Daarom wil je graag weten wat er allemaal komt kijken bij het opzetten en exploiteren van zo’n zonnestroomproject.

Het Programma Lokale Energietransitie Drenthe van provincie Drenthe, de Drentse Koepel Energie Initiatieven (KEI) en Natuur en Milieufederatie Drenthe bieden je daarom de handreiking 'Succesvol samen zonnedaken exploiteren'. Hierin worden de stappen geschetst die je doorloopt om te komen tot een eigen zonnedak. Deze handreiking heeft tot doel om de ontwikkeling van collectieve zonnedaken door met name startende coöperaties te bevorderen en belemmeringen weg te nemen.

Download de handreiking succesvol samen zonnedaken exploiteren (pdf?handheld=true, 1.7 MB)

Welke informatie vind je in de handreiking?

In dit geval kijken we naar projecten op het dak van iemand anders. We kijken naar alle partijen die betrokken zijn bij zo’n project. Het gaat namelijk niet alleen om jouw coöperatie als eigenaar, maar bijvoorbeeld ook de dakeigenaar, de installateur, netbeheerder, de verzekering en de overheid spelen een rol. En niet te vergeten de leden die willen deelnemen in het project. Daarna richten we ons op de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking die het investeren in zonnestroomprojecten voor coöperaties erg interessant maakt. Tevens gaan we in op de businesscase-onderdelen die in de praktijk van wezenlijk belang zijn, maar in de voorbereiding doorgaans onderbelicht blijven.

We hopen dat deze handreiking de energiecoöperaties verder helpt bij de uitvoering van succesvolle projecten rondom zonnedaken. Mocht je hier graag meer informatie over willen of hulp bij nodig hebben, aarzel dan niet contact op te nemen. Dat kan via de Drentse KEI.