‘De Deelderij’ in Schoonloo ‘Groene koploper Drenthe’
Recreatie- en zorgbedrijf ‘De Deelderij’ in Schoonloo is maandag 5 juni uitgeroepen tot ‘Groene koploper Drenthe’ door het Energiefonds Drenthe en provincie Drenthe. De ‘Groene koploper Drenthe’ is een initiatief van Energiefonds Drenthe ter ere van de duizendste financiering die zij verstrekten voor de verduurzaming van het bedrijf. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra reikte het bordje uit aan eigenaren Marco en Marloes Bosma. De recreatie- en zorgondernemers zijn de eerste in Drenthe die het bordje krijgen als inspirerend voorbeeld voor andere ondernemers.
‘De Deelderij’ heeft de afgelopen jaren diverse investeringen gedaan voor verduurzaming. De ondernemers zijn stapsgewijs aan de slag gegaan met de verduurzaming van hun bedrijf volgens het principe ‘eerst besparen en dan opwekken’. Daarvoor is eerst muur-, dak- en vloerisolatie aangebracht in het pand aan de Hoofdstraat in Schoonloo. Daarna volgde LED-verlichting, infraroodverwarming, HR++-glas en achtenveertig zonnepanelen. Twee jaar later liet de ondernemer een warmtepomp installeren en nog eens vierentwintig zonnepanelen plaatsen. De camping is hiermee energieneutraal geworden.
Het Energiefonds Drenthe en provincie Drenthe vinden eigenaren Bosma een inspirerend voorbeeld voor hoe je als ondernemer energiezuinig en misschien wel energieneutraal kunt zijn. Gedeputeerde Stelpstra: “De aanpak en redenatie van deze ondernemer is precies waarom wij als provincie twaalf jaar geleden het Energiefonds Drenthe in het leven hebben geroepen. Door deze wijze van financieren kunnen we op eenvoudige en snelle manier de ondernemers helpen stappen te maken in de verduurzaming. En daarmee stimuleren we ook de energietransitie in Drenthe”.
Energiefonds Drenthe
Een transitie die de afgelopen periode steeds sneller gaat vanwege de hoge energieprijzen. Ondernemers zien onder andere daardoor steeds meer de noodzaak om te investeren in energiebesparing en energie-opwek. Dat merken ze ook bij het Energiefonds dat steeds meer aanvragen binnenkrijgt. Sinds de oprichting van het fonds in 2011 zijn duizend financieringen voor in totaal 69,9 miljoen euro geleend aan een keur van Drentse ondernemers, verenigingen en stichtingen. In totaal is bijna 300 miljoen euro geïnvesteerd in diverse maatregelen die naast energiebesparing en/of energie opwek ook een CO2-reductie van 175.000 ton per jaar met zich meebrengen. Een aanvraag indienen bij het Energiefonds is simpel en kan via de website. De financieringsovereenkomst van de meeste aanvragen wordt binnen drie werkdagen afgerond.